Het wereldhuis is een centrum voor informatie en advies, scholing en cultuur voor mensen zonder verblijfsvergunning

20190404_114818.jpg

Missie

In het Wereldhuis willen we een positieve bijdrage leveren aan het leven van ongedocumenteerde mensen in Amsterdam – op alle mogelijke manieren. We creëren een plek waar mensen op adem kunnen komen en de ruimte krijgen voor het vertellen van hun verhaal. Zo verkennen we samen de mogelijkheden om een volgende stap te kunnen zetten. Wat daarvoor nodig is, verschilt van persoon tot persoon. Bij de één is het allereerst een bord warm eten, terwijl een ander vooral baat heeft bij Nederlandse les of hulp bij het opbouwen van een netwerk. We verkennen met onze bezoekers hun mogelijkheden en talenten om hen zo weer eigenaar van hun eigen verhaal te maken.

Het team

Het Wereldhuis is een project van de Protestantse Diaconie Amsterdam en het team bestaat uit vijf betaalde krachten onder leiding van Geeske Hovingh. In de dagelijkse uitvoering werken we samen met vrijwilligers, sommigen van buiten, anderen van binnen de doelgroep. Samen beslissen we over het reilen en zeilen van de organisatie. Het team vormt een bijzondere mix van persoonlijkheden, ieder met een eigen achtergrond; van journalistiek tot verpleegkunde, van humanistiek tot culturele antropologie. De diversiteit van het team vormt ook haar kracht en zo vormen we een waardevolle aanvulling op elkaar.

het team
Organogram-klein-scaled.jpg

De Diaconie van Amsterdam

Het Wereldhuis is een van de projecten van de Protestantse Diaconie van Amsterdam. De Diaconie zet zich al eeuwenlang in voor een rechtvaardige en barmhartige samenleving. Vanuit compassie en openheid ondersteunt de Diaconie dak- en thuislozen, ongedocumenteerden, mensen die eenzaam zijn en/of in armoede leven. Dit doet zij natuurlijk niet alleen maar samen met vele Amsterdammers die naar elkaar omzien: Je staat er niet alleen voor! 

Meer informatie over de Diaconie vind je op www.diaconie.org.

20191129_144547 - Copy.jpg

Netwerk

Het netwerk waarbinnen het Wereldhuis opereert, is heel belangrijk. In Amsterdam zijn er ongeveer zestig organisaties die zich ieder vanuit eigen expertise bezighouden met de positie van ongedocumenteerden. Met een deel hiervan staat het Wereldhuis in nauw contact en het maandelijks Gelagkameroverleg is daar een uiting van. Daarin worden actuele noodsituaties van ongedocumenteerden besproken en wordt, als dat nodig is lobby en pleitbezorging richting de Gemeente Amsterdam georganiseerd. In het Breedstedelijk Overleg Ongedocumenteerden neemt het Wereldhuis ook een belangrijke rol in.