Wereldhuis in Kerk in Mokum

Wereldhuis is featured in the magazine Kerk in Mokum‘ [pdf] . Sahr John and Annette have been interviewed by Tirza van der Graaf. The article reveals what a special place the Wereldhuis is, so thank you Tirza for the interview! The article is in Dutch.

‘Iedereen heeft een verhaal dat het verdient om gehoord te worden’

door Tirza van der Graaf

Het Wereldhuis is een plek waar mensen zonder verblijfsvergunning terecht kunnen voor allerlei activiteiten. Annette Kouwenhoven werkt hier als coördinator. Sahr John bezocht het Wereldhuis regelmatig nadat hij was gevlucht uit Sierra Leone. Hij is inmiddels vrijwilliger. Aan de hand van vijf vragen leren we hen beter kennen.

Wie ben je? Sahr John: Ik ben nu vijfenhalf jaar in Nederland. Ik ben uit Sierra Leone gevlucht vanwege politieke en sociale problemen. In Amsterdam kwam ik terecht bij het Wereldhuis. Daar werd ik geholpen met het vinden van slaapplekken en leerde ik mensen kennen. Inmiddels heb ik papieren en werk ik als vrijwilliger in het Wereldhuis. Daar organiseer ik nu activiteiten.’ Annette Kouwenhoven: ‘Ik ben vormgever, student aan het Sandberg Instituut en sinds een paar maanden een van de coördinatoren in het Wereldhuis.’

Wat doe je voor werk? John: ‘Ik leid Faces of the World. Dat zijn discussieavonden waarop we interesses delen en praten over onze culturele verschillen. Denk aan discussies over wat onze principes zijn en waar we in geloven en over de essentie van echte hulp. Verder organiseer ik de Movie Night op de laatste zaterdag van de maand en nog veel meer.’ Kouwenhoven: ‘Mijn doel is het netwerk van het Wereldhuis te versterken, zodat we bekender worden in de stad. Zo hebben we met Bevrijdingsdag een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd, waarbij we buurtbewoners uitnodigden om te laten zien wat we doen. Ook help ik mensen die hier komen met brieven schrijven, bellen naar hulpinstanties en advocaten. Die kunnen hen helpen een verblijfsvergunning te krijgen.’

Wat is je favoriete plek in de stad? John: ‘Ik hou van Amsterdam-Noord vanwege de rust. Ik ga dan eerst met de pont en daarna fietsen. Ik zie wel waar ik uitkom.’ Kouwenhoven: ‘Mijn favoriete plek is ook Amsterdam-Noord. Het is er heerlijk rustig, nog niet zo hip en opgewaardeerd als de rest van Amsterdam.’

Wat was het mooiste moment op je werk? John: ‘Toen ik mijn papieren had gekregen, ben ik mijn beste vriendin in Duitsland gaan opzoeken. Ze dacht altijd dat het mij nooit zou lukken om in Nederland papieren te krijgen, maar dat lukte wel. Toen ze mij op het station zag, omhelsde ze me en begon te huilen.’ Kouwenhoven: ‘Op een maandag kwam hier een meisje aan de deur. Ze was afgezet door een vrouw bij wie ze anderhalf jaar had gewoond. Het mooie was dat we haar onmiddellijk konden helpen. Een van de andere medewerkers van het Wereldhuis is zelfs met haar naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel meegereisd. Inmiddels heeft ze een verblijfsvergunning, we hebben nog steeds contact met haar.’

Wat is je missie? John: ‘Toen ik in het Wereldhuis kwam, was ik – zoals de meeste mensen hier – ongedocumenteerd. Ik wil de mensen die hier komen, helpen anderen te leren kennen. Mijn missie is dat zij voor zichzelf kunnen opkomen, ook al hebben ze geen papieren. Dat ze laten zien: ik kan wat, ik heb een stem. Toen we hier een gesprek hadden met de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.), politie, advocaten en dokters, was dat goed zichtbaar. Verschillende mannen en vrouwen hebben de IND toen vragen gesteld over hun situatie.’ Kouwenhoven: ‘Ik wil de mensen in Amsterdam laten weten dat ongedocumenteerden en vluchtelingen speciaal zijn. Dat ieder van hen een eigen verhaal heeft dat het verdient om gehoord te worden.’

kerk in mokum

www.wereldhuis.org

About wereldhuis

Het wereldhuis is a center for information, counseling, education and culture for refugees out of procedure / undocumented migrants