Vasten van je luxe tussen vluchtelingen in de knel

Dear readers of the Wereldhuis website, we would like to inform you on this event by the We Are Here Group, in the Vluchtgebouw in Amsterdam West.

Kennismaken met vluchtelingen zonder papieren
De staatssecretaris krijgt ze het land maar niet uit, de humanitaire organisaties schreeuwen moord en brand, maar wie zijn nu eigenlijk die mensen van vluchtelingengroep ‘Wij zijn Hier’? In februari en maart opent Wintercamping ‘Wij zijn Hier’ haar poorten. Het biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige en ontspannen manier kennis te maken met deze vluchtelingen die intussen bekende Nederlanders zijn geworden – alleen dan zonder paspoort.

Nederlandse kamer
Er wordt een heuse camping ingericht in het Vluchtgebouw in Amsterdam West, een van de tijdelijke verblijfplaatsen van de vluchtelingengroep. Met animatieteam, waslijnen, campingreceptie en alles. ‘Iedereen is heel erg welkom’ zegt Ilhaam, de woordvoerster van de vluchtelingen. ‘In ons gebouw delen mensen met dezelfde nationaliteit een kamer. Zo hebben we Somalische, Eritreese en Sudanese kamers. Het zou geweldig leuk zijn om nu ook een Nederlandse kamer te hebben, in de vorm van een camping’.

Peter R. de Vries
‘Er wordt vaak op een afstandelijke manier en op een onverdraagzame toon over het vluchtelingenvraagstuk gesproken’ zei Peter R. de Vries onlangs voor een groep vluchtelingen in Utrecht. ‘Alsof asielzoekers en vluchtelingen profiteurs zijn, gelukszoekers en welzijnsavonturiers. Soms denk ik wel eens dat het ons na de tweede wereldoorlog zo goed is gegaan dat we uit het oog zijn verloren wat begrippen als ‘nood’ en ‘hulp’ echt betekenen.’ Hij benadrukte hoeveel bewondering hij had voor de moed waarmee vluchtelingen een poging deden opnieuw te beginnen onder barre omstandigheden.

Vasten van je luxe
De Wintercamping vindt plaats in de periode tussen carnaval en Pasen, de traditionele vastentijd die sterk aan populariteit wint. Steeds meer mensen vasten van Facebook, Twitter of vlees. Op de Wintercamping kun je vasten van je luxe tussen bijzondere mensen in ons land,’ aldus theoloog Rikko Voorberg, onder andere bekend van zijn stukken in NRC.Next . ‘En het minste wat we kunnen doen is wat gezelligheid creëren in dat pand.’

Welkom!
De Wintercamping is niet bedoeld als politiek statement. Je bent er welkom of je nu een mening hebt over de problematiek of niet. Het is mogelijk om een weekendplaats te reserveren via de website wintercampingwijzijnhier.nl. Ook is daar meer informatie te vinden over de camping en de activiteiten.

Elk weekend tussen 20 februari en 29 maart zijn er 10 kampeerplaatsen beschikbaar.

Initiatiefnemers
De Wintercamping is een initiatief van Ilhaam Awees en Rikko Voorberg. Ilhaam is vluchteling uit Somalië en is sinds 2009 in Nederland. Zij woont in het vluchtgebouw. Rikko Voorberg schrijft voor de NRC.Next en is onder andere initiatiefnemer van de PopUpKerk in Amsterdam West. Hij is al langer betrokken bij vluchtelingen in de knel.

Kijk voor verdere informatie op de website!

About wereldhuis

Het wereldhuis is a center for information, counseling, education and culture for refugees out of procedure / undocumented migrants