Bericht voor 2017, van Cor Ofman

Het Wereldhuis is ook vandaag open. We sluiten een bewogen jaar af. We kregen in 2016 450 nieuwe hulpvragers op het spreekuur. Veel mensen tussen hoop en vrees.
Maar 44 bezoekers kregen dit jaar verblijfsrecht. En velen staan nog ‘in de wacht’ met een lopende procedure, met dank aan onze ‘huisadvocaten’.
De openingsdagen werden uitgebreid van 5 naar 7 dagen per week.

Er wordt dagelijks gekookt voor meer dan 80 bezoekers, met steeds meer koks die aan het menu (Rijst, kip en een sausje) een eigen finishing touch gaven. We kunnen nauwelijks wachten tot in de Corvershof (op nr. 18) het ‘Glazen Huis’ opengaat, waar 120 mensen terecht kunnen. En, nog later in het jaar, de Paul van Oosten-kelder. Of, mocht Paul niet vernoemd willen worden, de Wijencorver.
We hebben geprobeerd om mensen aan te spreken op hun talenten, creativiteit en ondernemerschap (creative agency).
Naast de Wereldhuis Fusion Band ontstond er een Afrikaanse dansgroep. En er kwam, voor de verbinding, het Wereldhuis Open Meal.
De taallessen gingen onverminderd door (met dank aan de taaldocenten), maar ook de computerlessen (met Gabriel Kamara). Een nieuw experiment was het taalcafé (met Jean-Paul Kruk).


Maar liefst drie kappers hielden het haar kort. Een kleermaker naaide Afrikaanse danskostuums.
En Open Closet LGBT Netherlands is niet meer weg te denken. Ik ben blij met de 14 toegekende asielaanvragen vanwege LGBT.

Wat ik graag zou willen in het nieuwe jaar:
– een Amsterdamse 24 uursopvang voor ongedocumenteerden mét de B van Begeleiding, in plaats van de huidige sobere voorziening die wordt getypeerd als ‘humanitaire ondergrens’;
– een Instroomhuis, waar geklinkerde asielzoekers en migranten weer in een opwaartse spiraal van nieuw perspectief terecht komen (Annette Kouwenhoven en ik zitten in de brainstormfase over de naam: het Warme Bad Huis?)
– het doorbreken van de angst voor mensen die we nog nooit persoonlijk hebben ontmoet, door een nieuwe manier van denken over migratie, zoals door burgemeester Leoluca Orlando van Palermo.

We gaan een nieuw jaar in. Morgen mag ik voorgaan in een dienst in de Nieuwendammerkerk. Over de zegen uit Numeri 6. Kunnen we ook in het nieuwe jaar niet zonder. Veel heil en zegen!

About wereldhuis

Het wereldhuis is a center for information, counseling, education and culture for refugees out of procedure / undocumented migrants